Je to vždyzelená trvácna bylina, pochádzajúca zo Stredomoria, kde bol nielen ako bylina používaný už od antických čias. Je to poloker s drevnatejúcimi stonkami dorastajúci do výšky až 1,5m. Listy sú úzke pripomínajúce ihličie jedle. Listy sú z vrchnej strany tmavé, zospodu šedasté. Pochádza z teplých prímorských oblastí okolo stredozemného mora. Kvitne na jar až v lete drobnými bielymi, modravými, niekedy ružovkastými kvietkami. Kvietky sa objavujú v pazuchách listov na vyzretých konárikoch. V teplých oblastiach môže kvitne permanentne. Je to subtropická rastlina, aj keď pomerne odolná voči nízkym teplotám. Naše zimy však nedokáže prežiť, takže pestujeme v nádobe. Bolo vyšľachtených nespočet odrôd rozmarínu líšiacich sa farbou listov, ich veľkosťou, kvetmi, ale aj obsahom vonných látok.
Kresba rozmarínu z diela Sibthrop, J., Smith, J.E., Flora Graeca (drawings), vol. 1: t. 14 (1806); Zdroj: plantgenera.org
Na pestovanie je rozmarín veľmi nenáročný. Rozmarín má rád slnečné stanovisko, veľmi dobre znáša aj priamy slnečný úpal. Pre pestovanie použije ľahký priepustný substrát. Neznáša ťažké zamokrené substráty, ale naopak nevadí mu presušenie. Pre pestovanie použije substrát s neutrálnou až mierne alkalickou reakciou (pH 7–8). Rozmnožuje sa jednoducho odrezkami dlhými 10-15cm, ktoré pomerne dobre zakoreňujú. Odrezky odoberáme neskôr na jar, alebo v lete. Rozmarín sa snažíme pomerne často rezať, aby sme podporili rozkonárenie a zahustenie kríčka. Cez leto pestujeme vonku na zimu prenesieme do interiéru, prípadne do chladnejšej miestnosti na svetlé miesto. Škodcami zväčša netrpí.
Rozmarín používame na dochucovanie mnohých pokrmov, obzvlášť sa hodí na dochucovanie mäsitých pokrmov. Chuť je výrazná, veľmi je cítiť „živicu“, takže rozmarín je treba používať opatrne. Veľmi efektné je použiť vyzreté vetvičky po zbavení lístia, ako špajle na rôzne špízi. Môžeme použiť aj sušený rozmarín. V teplých oblastiach sa pestuje aj ako ozdobná záhradná rastlina.
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach