• Svet exotických rastlín

Pestovanie Chili (Chilli, Čili) papričiek

Čili paprička

Pestovanie čili je veľmi jednoduché a všetkým ktorí sú priaznivci pálivých jedál vrelo odporúčam vypestovať si vlastné čili. Rastlinky sú veľmi dekoratívne, hlavne keď sú obsypané plodmi papričiek. V dnešnej dobe je na trhu nespočetné množstvo rôznych druhou chili, líšiacich sa farbou, tvarom, veľkosťou a v neposlednom rade pálivosťou plodov. Ako som spomínal na pestovanie nie sú náročné, ale druh od druhu sa nároky na ich pestovanie môžu líšiť, ale vo všeobecnosti sa dajú nároky na pestovanie zhrnúť do nasledujúcich niekoľkých rád...
V prvom rade je nutné si zaobstarať kvalitné osivo. Vyberáme ako som už spomenul podľa nami preferovaných kritérií na papričky resp. na rastlinku. Keď už sme si zaobstarali semienka, môžeme pristúpiť k siatiu. Doba kedy je siatie ideálne je predjarné, resp. jarné obdobie. Nevysievame príliš skoro keď sú dni ešte krátke, pretože vyklíčené rastlinky sa budú vyťahovať za svetlom a získame veľmi slabé rastlinky. Keď už chceme vysievať skôr je nutné prisvecovanie. Na výsev použijeme výsevný substrát, resp. môžeme použiť aj klasický pestovateľský substrát. Semienka nesejeme príliš hlboko, aby dokázali vyrásť nad povrch. Ja ale na predpestovanie odporúčam použiť rašelinové tablety, pretože manipulovanie s rastlinkou po tom ako vyklíči a budeme ich pikírovať je veľmi jednoduché a nemusíme sa báť poškodenia korienkov. Je nutné pri klíčení dodržať teplotu okolo 25-26°C. a udržovať substrát, resp. rašelinovú tabletu vlhký. Prvé rastlinky sa začnú objavovať zhruba po týždni, ale závisí to od odrody a môže trvať aj 6 týždňov. Po tom ako sa na mladej rastlinke objavia pravé lístky môžeme presadiť do nádoby, kde budeme pestovať (Kvalitné kvetináče za výhodné ceny môžete nájsť napríklad tu).

V prípade, že chili papričky plánujeme pestovať vonku rastliny umiestime von, až keď už nie je riziko mrazíkov, resp. nízkych teplôt. Papričky sú náročné na teploty a preto v chladnejšom pásme nepestujeme priamo na záhone, ale v skleníku (Široký výber skleníkov a parníkov môžete nájsť napríklad tu), aby do jesene stihli papričky dozrieť. Na pestovanie je ale veľmi vhodné pestovanie v nádobe, rastlinka nie je náročná na veľkosť nádoby. Počas vegetácie teda rastlinke doprajeme svetlé, teplé miesto. Pravidelne polievame a samozrejme rastlinke doprajeme aj výživu v podobe hnojivovej zálievky, zhruba každé dva týždne. Pre tých ktorý zabúdajú, aleb majú menej času sú vhodné (samozavlažovacie kvetináče). Počas sezóny môžeme aj rosiť listy (Kvalitné postrekovače za výhodné ceny môžete nájsť napríklad tu). Po pár mesiacoch nám rastlinka zakvitne a začne nasadzovať papričky. Tie dozrievajú priebežne. Papričky potom môžeme použiť čerstvé resp. ich môžeme sušiť. Ak rastlinky chili pestujeme v nádobe, na jeseň nemusíme rastlinku vyhadzovať, ale dokedy má plody si ju necháme. Ja pestujem moju chili ako viacročnú. Rastlinka kvitne do jesene a v zime nám ešte dozrú posledné papričky. Skoro na jar po tom ako oberiem všetky papričky rastlinky prerežem a rastlinka hneď z jari začína kvitnúť. Určite ale treba povedať, že časom sa kvalita pôdy znižuje a kvalita papričiek nie je taká vysoká, takže s tohto pohľadu je dobré pestovať každú sezónu nové rastliny. Počas sezóny nezabúdame pravidelne prihnojovať a dopriať rastlinke zálievku. Podobne ako paradajky resp. klasické papriky je chili paprička náchylná na napadnutie molicami, voškami, ale aj roztočmi, preto rastlinky pravidelne kontrolujeme a v prípade výskytu včas použijeme ochranu (bližšie o škodcoch si môžete prečítať tu).

Starostlilvosť o rajčiak

Dozrievajúce čili papričky spoločne s kvetmi

Niekoľko informácií o najpikantnejších chili papričkách na svete

To aký druh čili (chili) papričky je momentálne zaradený na post „svetovej jednotky“ je veľmi premenlivé a každú chvíľu šľachtitelia vypestujú pikantnejší druh. Na jar 2012 patrí post najpikantnejšej čili papričke na svete druhu Trinidad Scorpion Butch T pepper (1.463.700 SHU - Scoville heat units). SHU (Scoville-ho jednotky pálivosti) sú jednotky pomocou ktorých sa meria pikantnosť papričiek. Je to vlastne obsah látky ktorá spôsobuje pálivosť papričiek (Kapsaicin), max. hodnota pre čistý kapsaicin je 15 000 000 SHU. Pre porovnanie ako pálivé sú v súčasnosti najpikantnejšie papričky na svete uvediem že klasické čili papričky majú 2 000 až 20 000 SHU,známe papričyk jalapenos (Chalapeňos) okolo 2,500–5,000 SHU, a habaneros (Habaňeros) okolo 300,000 SHU
Orientačnú pikantnosť niektorých z najpikantnejších druhov:

  • Trinidad Scorpion Butch T pepper – 1 463 700 SHU (Marec 2011)
  • Naga Viper pepper – 1 382 118 SHU (December 2010)
  • Bhut Jolokia (Ghost pepper) – rôznia sa údaje cca 800 000 SHU (2007)
  • Dorset Naga - okolo 1000 000 SHU
  • Infinity chilli - okolo 1 000 000 SHU
  • ...
  • Habaneros (Habaňeros) - okolo 300,000 SHU
  • Jalapenos (Chalapeňos) - okolo 2,500–5,000 SHU

Treba ale povedať že pikantnosť jednotlivých papričiek tej istej odrody sa líši od rastlinky k rastlinke a závisí samozrejme aj od pestovateľského prostredia. No tak ako môžete vidieť podľa týchto informácií, jednotlivé pikantné papričky sa radikálne líšia. Tak treba vyskúšať niektorú z týchto ostrých pochúťok nie len ochutnať, ale aj vypestovať.
Na záver by som ešte doplnil zopár informácií ohľadom liečivých účinkov čili papričiek. Podľa dostupných zdrojov sa môžete dočítať ako prospešné pre zdravie čili papričky sú. Používajú sa pri chudnutí, resp. na potlačenie chuti do jedla. Takže jedlá z nich pripravené sú vhodné pri diétach. Ďalej látka kapsicin obsiahnutá v čili znižuje hladiny cholesterolu v krvi, ale môžete sa dočítať aj o ďalších diagnózach na ktoré čili resp. látky v ňom obsiahnuté pomáhajú.


Starostlilvosť o rajčiak

Kvet mojej Čili papričky

Starostlilvosť o rajčiak

Nedozretá čili paprička

Starostlilvosť o rajčiak

Dozrievajúce čili papričky

Sadenie čili Bhut Jolokia

Semienka Bhut Jolokia (jedna z najpikantnejších čili) pripraveně na zasiatie

Sadenie čili Bhut Jolokia

Zasiate semienko Bhut Jolokia v rašelinovej výsevnej "tablete"

Sadenie čili Bhut Jolokia

Mladá rastlinka Bhut Jolokia - vyklíčila približne po mesiaci

Bhut Jolokia

Rastlinka Bhut Jolokia - po presadení do väčšieho kvetináča

Kvet čili Bhut Jolokia

Kvet chili Bhut Jolokia

Paprička Bhut Jolokia

Pekelný dozrievajúci plod papričky Bhut Jolokia - dobrú chuť!

Plodiaca paprička Bhut Jolokia

Pohľad na plodiacu rastlinku papričky Bhut Jolokia

  • Svet exotických rastlín

  • Citrusár.sk

  • Všetko o citrusoch

Exotické ovocie

Tropické ovocie

Všetky informácie o pestovaní rôzneho exotického ovocia

Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.

Čítajte viac

Ostatné rastlinky

Exotická zeleninna

Ostatné exotické úžitkové rastliny a informácie o ich pestovaní

Okrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.

Čítajte viac

Pridajte sa k nám:

Nájdete nás aj na sociálnych sieťach