• Svet exotických rastlín

Mučenky (rod. Passiflora)

Marakuja

Je to rozsiahly rod tropických, prípadne subtropických popínavých bylín, patriacich do čeľade Passifloraceae – mučenkovité. Niekedy sa môžeme stretnúť aj s pomenovaním „Kristova koruna“, vďaka tomu, že mnísi ktorý mučenky objavili v nej videli symboly ukrižovania Krista (passio – lat. utrpenie). Väčšina druhov pochádza z oblasti strednej a južnej Ameriky, len niekoľko málo z Ázie a Austrálie. Botanicky bolo zostavených niekoľko systémov zatriedenia mučeniek. Podľa druhu mučenky dorastajú dĺžky od 4 do niekoľko desiatok metrov. Kvety vyrastajú v pazuchách listov, väčšinou jednotlivo a v závislosti od druhu od 1,5-12cm. Svojou krásou im môže konkurovať, len málo iných rastlín. Po opelení sa z kvetov tvoria plody – bobule guľovitého, alebo vajcovitého tvaru od 1-25cm. Oplodie je pevné, v ňom sa nachádza množstvo semien obalených šťavnatými váčikmi. Plody sa po rozrezaní vyjedajú lyžičkou aj so semenami.
Je známych viac ako 500 druhov mučeniek, zväčša pochádzajúcich z nového sveta.Ako ovocné druhy sa pestujú hlavne nasledujúce. Prvé dve je možné kúpiť ako ovocie aj na pultoch našich obchodov.

  • Marakuja- Passiflora edulis, často označovaná svojim anglickým pomenovaním passion fruit. Rastlina nazývaná aj mučenka purpurová. Je najviac pestovaná v Karibiku, južnej Amerike, na južnej Floride a na juhu Afrického kontinentu. Plody sa najčastejšie používajú na prípravu džúsov. Chuť plodov je výrazne kyselkavá. Plody sú tmavo fialové, ale pestuje sa žltoplodá odroda flavicarpa.
  • Granadilla -Passiflora ligularis, niekedy označovaná aj ako sladká granadila. Tento druh je viac tropický, plody sú veľmi príjemnej sladkej chuti, väčšie ako marakuja. Ovocie granadilla je naozaj veľmi chutné a svojou chuťou a vôňou prekoná plody marakuje.
  • Maypop - Passiflora incarnata – alebo aj mučenka opletavá.Druh rozšírený v juhovýchodnej časti spojených štátov. Jedná sa o výrazne chladuvzdorný druh, podzemná časť ak je chránená by mala prežiť aj teploty do -20°C. Plody sú žltkasté, sladké, veľkosti slepačieho vajca. Pestuje sa aj ako liečivá rastlina.
  • Divoká marakuja - Passiflora foetida – Rozšírená v juhovýchodnej Ázii.
  • Mučenka banánová - veľmi podlhovasté plody druhov P. tripartita var. mollissima a P. tarminiana. Plody sú niekedy označované ako curuba, alebo kuruba. Znesie aj krátkodobo pokles teploty pod bod mrazu. Pestovaná v južnej Amerike a na Havaji.
  • Giant granadilla - P. quadrangularis – má z mučeniek najväčšie plody, niekedy až 30cm dlhé a vážiace až 3kg. Pestuje sa len lokálne, nezrelé plody sa používajú ako zelenina.
  • „Vodný citrón“ - P. laurifolia– chutné plody, rovnako je však pestovaná len lokálne.
  • Sladký calabash -P. maliformis – Pestuje sa hlavne v Ekvádore, znáša aj nižšie teploty.
  • okrem vyššie spomenutých mučeniek existuje a je pestovaných mnoho ďalších druhov, pestovaných ako okrasné, prípadne liečivé, ale aj pre svoje ovocie.

Passiflora edulis

Krásna mučenka v živom plote

Pestovanie mučeniek

Jedná sa o teplomilné rastliny, len niektoré druhy znesú počas vegetačného odpočinku pokles teploty k bodu mrazu, prípadne jemne pod bod mrazu. Jedine druhy P. coerulea a P. incarnata sú otužilejšie a v teplejších oblastiach je ich možné pestovať na chránenom mieste. Rady nižšie sa zameriavajú hlavne na pestovanie marakuje (P. edulis), ale možno okrem nároku na teplo sú postupy pestovania aj ostatných druhov podobné.
Možnosti pestovania hlavne druhu passiflora edulis poprípade slovenské meno mučenka jedlá. Je to tropická popínavá liana. Takže pre pestovanie je nutné vytvoriť oporu (konštrukciu), okolo ktorej rastlinku pestujeme. Dokáže veľmi rýchlo rásť. Rastlina je ozdobná aj listom, má tmavozelené trojlaločné listy (malá rastlinka ich nemá). Je ju možné tvarovať okolo rôznych konštrukcií a pergol – prichytáva sa špirálovými úchytmi. Menšie rastliny je nutné zaštipovať, aby sa rozvetvili. Rastlinka sa veľmi jednoducho rozmnožuje. Dá sa získať zasiatím semienok, prípadne zakorenením odrezkov. Oba tieto spôsoby sú veľmi jednoduché. V plode (marakuji) je veľké množstvo semienok. Tie necháme 1-2 dni vykvasiť a potom semienka zasejeme do substrátu a jemne prihrnieme zeminou. Ich klíčivosť je veľmi veľká, klíčia postupne. Potom ich presádzame a ďalej pestujeme. Veľkosť nádoby prispôsobíme veľkosti rastliny, snadžíme sa každý rok presadiť do väčšej nádoby. (Kvalitné kvetináče za výhodné ceny môžete nájsť napríklad tu) Ďalšou možnosťou rozmnožovania je zakorenenie odrezkov. Rastlinka rastie veľmi bujne, takže o genetický materiál núdzu mať nebudeme. Stačí skrátiť odrezok na niekoľko očiek - spodné listy odstránime a nad zemou necháme 2 listy, ktoré skrátime, aby sme obmedzili odparovanie cez listy a zasadíme do vlhkého substrátu (môžeme použiť stimulátor zakorenenia) a potom vlhčiť a čakať dokedy zakorenia a vyženú nové výhonky. Keď rastlinka zakorení môžeme presádzať.

Rastliny vyžadujú slnečné stanovište, celkom statočne znášajú aj priamy slnečný úpal. Cez leto je možné aj letnenie. V zime je vhodné rastlinkám dopriať vegetačný odpočinok pri teplote okolo 10°C, samozrejme pri zníženej zálievke. Ešte treba dodať že počas vegetačného obdobia treba rastlinky pravidelne prihnojovať. Pri svojom bujnom raste sú pomerne náročné na výživu. V suchom vzduchu je vhodné rosenie, do posteku môžeme pridať hnojivo na listy (Rôzne postrekovače napríklad tu)
Kvitnúť začínajú v 2-3 roku, ale v závislosti od pestovania aj neskôr, prípadne vôbec. Passiflora edulis kvitne krásnymi fialovo-bielymi kvetmi. Ak chceme dopestovať plod treba kvietok opeliť štetcom. Poprípade ak máme rastlinku vonku, tak to môžeme nechať na hmyz a vietor. K urýchleniu kvitnutia prispieva aj studené zimovanie a hlboký jarný rez. (Záhradné nožnice môžete nájsť napríklad tu) Kvitne na nových výhonoch, 3-4 týždne po prerezaní rastlinky. Mučenka veľmi dobre znáša rez, rastlinu môžete na jar zrezať na 3-4 očká a rastlinka veľmi rýchlo začne vyháňať nové výhony.

Passiflora edulis - listy

Listy mučenky – Passiflora edulis

Passifloraedulis

Celkový pohľad na moju mučenku – Passiflora edulis

Mučenka jedlá

A takto vyzerá mučenka jedlá v diele Curtis’s Botanical Magazine, vol. 45(1818)

Ako jesť passionfruit, marakuju, granadillu

Rýchly postup ako porciovať a jesť chutné marakuje, alebo passion fruit. Rovnako jeme aj ostatné druhy mučeniek, u nás hlavné dostupnú granadilu. Plody nešúpeme, ale rozrežeme na polovicu a obsah vyjeme lyžičkou. Jeme aj spolu so semienkami, ktoré pri jedení neprekážajú. Chuť marakuje je kyselkavá, ale dobre dozreté plody sú príjemné. Granadilla je sladšia a aj chutnejšia. Plody marakuje po dozretí nemusia byť hladké, ale sú na nich malé priehlbinky.

passion fruit

Plod marakuje rozrežeme

marakuja

Lyžičkou potom vyjeme chutnú dužinu spolu so semienkami

granadilla

Granadillu vyjedáme rovnako lyžičkou spolu so semienkami


  • Svet exotických rastlín

  • Citrusár.sk

  • Všetko o citrusoch

Exotické ovocie

Tropické ovocie

Všetky informácie o pestovaní rôzneho exotického ovocia

Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.

Čítajte viac

Ostatné rastlinky

Exotická zeleninna

Ostatné exotické úžitkové rastliny a informácie o ich pestovaní

Okrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.

Čítajte viac

Pridajte sa k nám:

Nájdete nás aj na sociálnych sieťach