• Svet exotických rastlín

Gaštan jedlý (Castanea sativa Mill.)

Gaštan

Gaštan jedlý, alebo aj niekedy hlavne v Češtine gaštan siaty (sativum) je opadavý listnatý strom z čeľade Bukovité (Fagaceae). S u nás viac rozšíreným pagaštanom konským nie je príbuzný a jedná sa o inú čeľaď. Jedlý gaštan pravdepodobne pochádza z oblasti Malej Ázie, oblasti čierneho mora a západného Kaukazu. Do Európy sa gaštanovník rozšíril najskôr z Turecka do Talianska a odtiaľ Rimanmi do celého Stredomoria, a západnej Európy, ale aj na Britské ostrovy. Dnes je rozšírený po celom Stredomorí, v severnej Afrike, ale aj v celej západnej Afrike. Samozrejme môžeme sa s ním stretnúť aj u nás, kde sa mohol dostať počas Tureckých nájazdov.
Gaštan tvorí mohutnú guľovitú korunu a dorastá do výšky až 30m. Je to dlhoveký strom a dožíva sa aj niekoľko stoviek rokov. Kôra je v mladosti červenohnedá, vo vyššom veku hnedosivá a neskôr tmavo sivá s hlbokými ryhami. Listy podlhovasté kopijovité, striedavo postavené dlhé 10-20cm. Vrchná strana listu je lesklá tmavozelená, spodok je svetlejší. Gaštan jedlý kvitne v máji až v júni po olistení. Kvety vyrastajú v strapcoch na vrchu sa tvoria kvety samčie v spodnej časti samičie. Pre pravidelnú a kvalitnú úrodu je dobré pestovať viacero odrôd gaštana jedlého. Po opelení sa tvoria plody ktoré sú po 2–3 v pichľavom obale, ktorý po dozretí puká. Semená – gaštany sú lesklé, tmavo hnedé a dozrievajú v septembri. Semená sú jedlé a obsahujú hlavne škrob, cukor a bielkoviny.

U nás sa pestujú hlavne dve slovenské odrody a to: Bojar (skorá odroda) a Mistral (strene neskorá odroda). Je možné, ale zadovážiť si veľa ďalších odrôd. V súčasnej dobe je pri pestovaní najvážnejší problém napádanie jedlých gaštanov parazitickými hubami ktoré spôsobujú tzv. rakovinu kôry a stromy vysychajú.
Okrem u nás pestovaného druhu gaštana jedlého Castanea sativa (Európsky zástupca), existujú ďalšie druhy jedlých gaštanov rozdelené podľa oblasti rozšírenia

  • Ázijské druhy - Castanea crenata (Japonský gaštan), Castanea mollissima (Čínsky gaštan), Castanea davidii, Castanea henryi, Castanea seguinii
  • Americké druhy - Castanea dentata (americký gaštan), Castanea pumila (trpazličí gaštan), Castanea alnifolia, Castanea ashei, Castanea floridana a Castanea paupispina

Gaštan jedlý

Kresba gaštanu jedlého z diela Thomé, O.W., Flora von Deutschland Österreich und der Schweiz, Tafeln, vol. 2 (1885); Zdroj: plantgenera.org

Pestovanie a využitie gaštanu jedlého

Pestovať gaštan jedlý môžeme, len ak máme naozaj dostatočný priestor. Gaštan jedlý je mohutný strom a preto mu musíme dopriať dostatočný priestor. Pestujeme skôr v teplejších oblastiach, prípadne na chránených lokalitách. Vyžaduje ľahšie až stredne ťažké pôdy, dobre prevzdušnené, s dobrou zásobou živín, s mierne kyslou pôdnou reakciou. Počas leta si vyžaduje suchšie obdobie, naopak na jar a koncom leta dostatok vlahy. Stromy sa zväčša nerežú, ale necháva sa koruna rásť voľne. Semenáče začínajú rodiť zhruba po 15-20 rokoch. Kvalitnejšie odrody sa množia štepením.

Využitie jedlých gaštanov je veľmi široké, ale najčastejší a najznámejší spôsob gaštanov je ich pečenie. Ďalej sa gaštany varia, vyrába sa z nich múka. Slúžia na prípravu koláčov, plniek a podobne. Pred tepelnou úpravou nesmieme zabúdať gaštany na vrchnej strany narezať do kríža, pretože inak by praskli (explodovali ;-).



  • Svet exotických rastlín

  • Citrusár.sk

  • Všetko o citrusoch

Exotické ovocie

Tropické ovocie

Všetky informácie o pestovaní rôzneho exotického ovocia

Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.

Čítajte viac

Ostatné rastlinky

Exotická zeleninna

Ostatné exotické úžitkové rastliny a informácie o ich pestovaní

Okrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.

Čítajte viac

Pridajte sa k nám:

Nájdete nás aj na sociálnych sieťach