• Svet exotických rastlín

Škoricovník (Cinnamomum)

Škoricovník

Škoricovník patrí do čeľade lauraceae – vavrínovité, podobne ako vavrín Laurus nobilis (bobkový list), prípadne gáfrovníka lekárskeho Cinnamomum camphora (syn. Camphora officinalis). Všetky druhy škoricovníka patria do rodu Cinnamomum (škorica). Komerčne sú pestované hlavne dva druhy škoricovníka a to:

  • Škoricovník cejlónsky - Cinnamomum zeylanicum (syn. C. verum) – nazývaný aj pravý škoricovník, je považovaný za kvalitnejší
  • škoricovník čínský (Cinnamomum cassia) – korenie u nás predávané pochádza z tohto druhu

Škoricovník cejlónsky sa považuje za kvalitnejší (u nás sa predáva veľmi málo), je akoby zložený z tenkých prúžkov a jeho vôňa je jemnejšia a pripomína kombináciu škorice s klinčekmi . Okrem spomenutých druhov ktoré sú najznámejšie sa ešte niekedy ako korenie používajú ďalšie dva druhy a to C. burmannii (Indonézska škorica) a C. loureiroi (Vietnamská, alebo Sajgonská škorica).
Škorica bola cenená ako korenie už od antických čias, existujú dôkazy o používaní škorice v Egypte 2000 rokov pnl. Dlhú dobu si Cejlón zachovával monopol na produkciu škorice. Boj o vplyv v juhovýchodnej Ázii hral v stredoveku dôležitú úlohu, hlavne kvôli kontrole obchodu zo vzácnymi koreninami. Počas stredoveku sa v danej oblasti vystriedalo viacero mocností od Portugalcov, cez Holanďanov až po Angličanov. Neskôr sa produkcia rozšírila aj do iných tropických oblastí sveta. Dnes sa okrem hlavnej produkčnej oblasti ktorou ostala Srí Lanka škorica významnejšie komerčne pestuje aj na Seyšelách, Madagaskare, v Číne, Indii a vo Vietname.
Škoricovník je tropický vždyzelený strom, ktorý vo svojej domovine dorastá do výšky až 15m, avšak komerčne pestované rastliny sú vysoké len 2-3m. Listy sú v mladosti výrazne červenkasté. Kvitne zväčša jeden krát do roka (v januári) drobnými bielo-zelenými kvetmi. Z nich sa tvorí plod – bobuľa po dozretí čierny v ktorom sa ukrýva jedno semeno.
Ako korenie sa používa vnútorná časť kôra. Kôra sa upravuje tak že odseknuté konáriky sa očistia od vrchnej vrstvy kôry a potom sa kôra z konárika olúpe a nechá sa sušiť na slnku. Takto získame korenie škoricu. Rastlina pochádza zo Srí Lanky, odkiaľ sa rozšírila do ostatného tropického sveta.

škorica

V popredí "zvitky" Čínskeho škoricovníka, vzadu rastlina cejlónskeho škoricovníka

Pestovanie škoricovníka

Takže ako už bolo spomenuté je to vždyzelený tropický strom. Keďže sa jedná o tropickú rastlinu treba jej zabezpečiť po celý rok teplotu nad 16°C a vysokú vzdušnú vlhkosť. To je možné u nás dosiahnuť častým rosením. Pre pestovanie je treba použiť priepustný substrát, ktorý udržujeme stále vlhký. Škoricovníku vyhovuje substrát s kyslou reakciou, preto môžeme použiť rašelinu zmiešanú s perlitom a časťou záhradného substrátu. Neznáša vápenaté pôdy a samozrejme aj zasolený substrát. Takže umelé hnojivá používame obmedzene, aby nedochádzalo k zasoleniu substrátu. Hnojíme menej často a použijeme menšiu koncentráciu hnojiva, ako je odporúčaná. Cez zimu zálievku obmedzíme rastlinu škoricovníka umiestnime na čo najsvetlejšie miesto a snažíme sa rastlinku rosiť čo najviac. Rastlina znesie aj krátkodobý pokles teploty pod 10°C. Rastlinka znáša rez veľmi dobre (veď ako inak by sme sa dostali ku kôre ;-) ,takže bez problémov môžete tvarovať – teda ak rastlinka dostatočne rastie.

Rozmnožovanie je pomerne jednoduché. Rozmnožovať môžeme zakorenením odrezkov, vzdušným potápaním, alebo výsevom semien. Semená si zachovávajú klíčivosť len veľmi krátko, takže vysievame len úplne čerstvé semená vybraté z plodov. Semená začínajú klíčiť po 15-20 dňoch. Úspešnosť zakorenenia odrezkov je vysoká, odrezky zakorenia za 1,5-2 mesiace. Mladé rastlinky chránime pred priamym slnečným úpalom. Zadovážiť si rastlinu škoricovníka a rovnako aj jeho semená (hlavne kvôli rýchlej strate klíčivosti) v našich podmienkach je pomerne náročné a len veľmi zriedka sa objaví v predaji.
Zo škodcov sa v našich podmienkach môžeme najčastejšie stretnúť s rôznymi roztočmi (svilušky), ale rastlinu škoricovníka môžu napadať aj iný savé škodce.
Nakoniec ešte informácia ako získame korenie škorice. Odrezaný konárik sa po dĺžke nareže a zbaví sa kôry, túto kôru ešte zbavíme vrchnej vrstvy a necháme usušiť na slnku. A môžeme používať.

Listy škoricovníka

Mladé červenkasté lístky škoricovníka

Kvet škoricovníka

Kvet škoricovníka cejlónskeho

škoricovníka cejlónsky

Celkový pohľad rastlinu škoricovníka


  • Svet exotických rastlín

  • Citrusár.sk

  • Všetko o citrusoch

Exotické ovocie

Tropické ovocie

Všetky informácie o pestovaní rôzneho exotického ovocia

Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.

Čítajte viac

Ostatné rastlinky

Exotická zeleninna

Ostatné exotické úžitkové rastliny a informácie o ich pestovaní

Okrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.

Čítajte viac

Pridajte sa k nám:

Nájdete nás aj na sociálnych sieťach