Kolokázia jedlá po latinsky Colocasia esculenta je ďalšou z hľuznatých tropických plodín. Taro pravdepodobne pochádza z nížinných mokradí v Malajzii. Odhaduje sa, že taro boli v pestované v oblasti vlhkej tropickej Indii už 5000 rokov pred naším letopočtom. Z Indie sa ďalej rozšíril na západ do starovekého Egypta a neskôr bol opísný gréckymi a rímskymi historkmi, ako dôležitá plodina. V Indii je známy ako "Gader". V Indonézii je nazývané Talas alebo keladi. Z hľúz vyrastajú srdcovité listy na dlhých stopkách.
Kresba kolokázie jedlej z knihy Weinmann, Johann Wilhelm, Phytanthoza iconographia, vol. 1(1737); Zdroj: plantgenera.org
Jedná sa o tropickú rastlinu takže ak ju chceme pestovať musíme tomu prispôsobiť prostredie, preto pestujeme, len ako interiérovú rastlinu s prípadným letnením, poprípade vo vykurovanom tropickom skleníku. Neznáša preschnutie substrátu, pri preschnutí nadzemná časť rastliny hynie, preto musíme rastlinu pravidelne zavlažovať. Dajú sa pestovať a aj sa pestujú pod vodou.
Hľuzy taro obsahujú oxalát vápenatý a za surova sú jedovaté, avšak po tepelnej úprave sú jedlé. Používajú sa podobne ako klasické zemiaky.
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach