Na trhoch juhovýchodnej Ázie sa môžeme stretnúť s plodmi durianu, vyznačujúcimi sa výrazným zápachom, ale údajne vynikajúcej a nezameniteľnej chuti. Kvôli zápachu sa s nimi určite na pultoch obchodov nestretneme. Durian je vždyzelený tropický strom, pestovaný v trópoch do výšky cca. 800m. Strom je niekedy označovaný aj ako durian zapáchavý. Je to mohutný strom z rozložitými konármi dorastajúci do výšky niekedy až 40m. Má striedavé kopijovité listy dlhé až 30cm na rube pokryté zlatastými chĺpkami. Kvety vyrastajú z kmeňa a hrubších konároch v zhlukoch po 3 až 30 kvetov. Kvety sú obojpohlavné, biele resp. bledožlté s priemerom do 7cm. Otvárajú sa v noci a sú opeľované netopiermi a nočným hmyzom. Kvety rovnako ako plody zapáchajú. Po opelení plody dozrievajú za 5 až 6 mesiacov. Plod durianu je tobolka guľovitého, niekedy vajcovitého tvaru, na povrchu ihlanovité ostne. Durian môže vážiť až 10kg. Vo vnútri plodu sú komôrky a v každej sa nachádza veľké lesklé semeno obklopené mieškom pudingovej konzistencie, žltkastej farby. Miešok má sladkú ťažko opísateľnú lahodnú chuť, ale bohužiaľ aj odporný zápach. Aj napriek zápachu patrí k veľmi cenenému ovociu, hlavne v juhovýchodnej Ázii. Durian patrí do čeľadi Bombacaceae. Najviac pestovaný a aj najcennejší je popísaný druh zibethinus, ale okrem neho sa pestuje viacero ďalších druhov, ako napr.:
Kresba Durianu z diela Hoola van Nooten, B., Fleurs, fruits et feuillages choisis de l’ille de Java: peints d’apres nature, (1880)); Zdroj: plantgenera.org
Pre pestovanie v našich podmienkach durian nie je vhodný, jedná sa o tropickú rastlinu dorastajúcu do značných rozmerov. Vyžaduje priepustný substrát s kyslou pH reakciou. Vyžaduje teploty nad 20 °C, krátkodobo znesie pokles teploty k 10°C. Rozmnožuje sa semenami, semenáče však začínajú rodiť až za 10-15 rokov. Na urýchlenie plodnosti sa štepia. S menšou úspešnosťou je durian možné rozmnožovať aj odrezkami, alebo potápaním.
Plody sa v juhovýchodnej Ázii jedia hlavne surové. Cenené sú hlavne zapáchajúce druhy, resp. odrody. Plod sa rozlomí resp. rozsekne na polovicu a vyjedajú sa chladené miešky. Ako zelenina sa používajú nezrelé plody. Plody s odhliadnutím na ich výrazný zápach nie je možné príliš dlho skladovať a už za 3 dni sa kazia. Využívajú sa aj pražené semená. Okrem toho sa dužina rôzne tepelne upravuje a používa na sladko, prípadne na slano.
Durian na strome
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach