Muchovník (Amelanchier) je rod s približne 20 druhov kríkov a malých stromčekov patriacich do čeľade ružovitých. Väčšina druhov pochádza zo severnej Ameriky, len niekoľko druhov pochádza z Európy a Ázie. Najznámejšie jedlé pestované druhy sú Amelanfier alnifolia, Amelanchier spicata, Amelanchier canadensis - kanadský, prípadne ešte Amelanchier lamarckii, ktorý je označovaný ako Indiánska čučoriedka, prípadne muchovník Lamarckov. Muchovník má mnoho pomenovaní ako aljašská čučoriedka, indiánska čučoriedka, alebo muchovník jelšolistý. Rastlina známa a využívaná pôvodnými severoamerickými obyvateľmi mnoho stáročí. Rastlina využívaná ako zdroj vitamínov, ale aj ako významná liečivá rastlina s množstvom priaznivých účinkov. väčšina kvalitných vyšľachtených odrôd pochádza zo svojej domoviny v severnej Amerike.
Amelanchierova čučoriedka je pomerne mohutný krík dorastajúci až 2 metre. Zelené listy sa na jeseň sfarbujú do červena. Kvitne krásnymi bielymi kvetmi vyrastajúcimi v strapcoch. Z nich sa vyvíjajú plody - bobule po dozretí modrej farby veľmi podobné čučoriedkam. Plody vyrastajú v strapcoch a na vyšších kríkoch sa pomerne dobre oberajú. Rastlina kanadskej čučoriedky je samoopelivá, takže na bohatú úrodu nám na záhradke stačí jedna rastlina. Plody dozrievajú od polovice júna do polovice júla a z jedného kríka môžeme získať aj viac ako 10kg ovocia.
Dozrievajúce plody muchovníka
Muchovník patrí k jednej s najnenáročnejších a najprispôsobivejších ovocných rastlín. Vo všeobecnosti mu vyhovujú skôr slnečné stanovištia, ale bude rásť aj v polotieni. Pestovať môžeme aj v horských oblastiach pretože počas zimného obdobia znáša teploty siahajúce k -40°C. Aj kvitnúcu rastlinu nepoškodia mrazy -5°C. Na pôdu je rovnako nenáročný, aj keď bude lepšie prosperovať v mierne kyslom, výživnom a priepustnom substráte. Pred výsadbou vyhĺbime väčšiu jamu ktorú naplníme ľahším substrátom obohateným o humus, prípadne vyzretý hnoj. V prvom roku môžeme zastrihnúť, aby sme podporili rozvetvenie koruny. Okrem pestovania ako kra je možné zapestovať aj tvar stromčeka. Rez v ďalších rokoch nie je potrebný, odstraňujeme len zaschlé a poškodené konáriky, až staršiu rastlinu podporíme v rodivosti odstránením najstarších vyrodených konárov.
Rozmnožovať môžeme pomocou semien, odkopkov, prípadne štepením na jarabinu, prípadne hloh. Najvhodnejšie je kúpa kvalitnej odrody muchovníka, ktorá nám zabezpečí kvalitnú a bohatú úrodu. Predajom muchovníka sa zaoberá viacero záhradkárstiev, kde je možné si zakúpiť viacero kvalitných odrôd.
Na výživu muchovník nie je náročný a prihnojujeme len sporadicky na začiatku sezóny. Spod rastliny sa snažíme odstraňovať burinu a zabraňujeme jej rastu mulčovaním. Na vodu nie je rovnako náročný a zavlažujeme len počas dlhšieho suchého obdobia.
Chorobami ani škodcami zväčša netrpí, môže byť napadnutý bakteriálnou spálou ružokvetých, takto napadnuté rastliny musíme zlikvidovať, aby sme zabránili ďalšiemu šíreniu tejto choroby. Zo škodcov sa môžeme obávať len vtákov, ktoré ozobávajú plody.
Využitie plod je veľmi rozmanité od konzumácie surových plodov až po prípravu džemov, muštov, kompótov, ale sú vhodné aj na sušenie. Ovocie obsahuje vitamín C, B, E a množstvo minerálov. Čaj z listov pomáha pri žalúdočných a črevných problémoch. Muchovníky sú veľmi prospešné pre ľudské zdravie a ich využívanie zo sebou nesie množstvo pozitív.
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach