Latinský názov tejto v dnešnej dobe veľmi propagovanej rastliny je Stevia Rebaudiana, pre túto rastlinu sa používa aj viacero slovenských pomenovaní a to stévia, cukrová tráva, stévia sladká, alebo stévia cukrová a našiel som aj označenie medové lístky. Rastlina pochádza z tropických až subtropických oblastí strednej a južnej Ameriky. Je to trvalka s malými bielymi kvetmi, ktoré sa objavujú celé leto. Podľa nádoby dorastá do výšky zhruba 50 cm, vo svojej domovine až do výšky 1 metra. Má drobné tmavozelené lístky. Rozmnožujeme ju vegetatívne odrezkami, alebo mladými výhonmi. Je to dekoratívna rastlina, s husto rastúcimi lístkami. Vyžaduje svetlé miesto, avšak pozor na priamy slnečný úpal. Rastlinu polievame pravidelne, ale dávame pozor na premokrenie aby nezačali zahnívať korene.
Stévia sladká
A teraz by som sa rád dostal k tomu asi pre väčšinu pestovateľov podstatnému a t.j. sladkosť listov, resp. použitia ako náhrady cukru, resp. umelých sladidiel. Na internete môžete nájsť veľa informácií o tom ako je rastlina prospešná pre zdravie a sú jej prisudzované liečivé vlastnosti (napr. pri vysokom krvnom tlaku, cukrovke 2. typu a ďalších ochoreniach). Veľmi veľa sa môžete dočítať aj o tom ako lobing zabraňuje uvedeniu na trh v Európe a tuším aj v USA, pravdepodobne sú však všetky články z jedného zdroja.
Chuť stévie spôsobuje látka steviocid. Ten je podobný ako umelé sladidlá, ale nemá kalorickú hodnotu, podľa informácií má subjektívnu sladkosť 200–300× vyššiu ako pri bežnom cukre (sacharóze). V niektorých článkoch na internete sa píše že 2-3 lístky osladia až 1l čaju. Bohužiaľ po pridaní lístkov do čaju žiadnu sladkosť nezaznamenáte. Sušená stévia, po nasypaní do čaju zanechá nepríjemná pachuť. Existujú rôzne syntetizované prípravky zo stévie, ktoré sa môžu použiť ako náhrada za cukor, resp. iné umelé sladidlá.
Detail na lístky Stévie sladkej
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach