Pre čajot sa používajú viaceré pomenovania napr. čočo, mexická uhorka, chayoti. Je to viacročná popínavá bylina. Vytvára spleť tenkých bylí, ktoré dosahujú celkovú dĺžku až 50m. Listy má pomerne veľké, dlhé až 20cm pripomínajúce listy uhorky. Rastlina je jednodomá, kvety vyrastajú v úžľabí listov a sú svetlo zelené až krémové. Plodom je jednosemenná bobuľa vajcovitého, alebo hruškovitého tvaru, hladká, alebo rebrovitá, niekedy ostnatá. Farba je svetlo zelená, prípadne do biela.
Kresba čajotu z diela Descourtilz, M.E., Flore médicale des Antilles, vol. 5 (1827); Zdroj: plantgenera.org
Čajot je rastlina náročná na teplo, vlahu a dostatok živín. Veľa odrôd je výrazne krátkodenných to znamená, že u nás kvitnú až na jeseň. Pre úspešné pestovanie u nás vyžaduje vyhrievaný skleník. Rozmnožuje sa sadením celého plodu, prípadne zakorenením odrezkov. Pestuje sa na umelých oporách. V trópoch sa pestuje 5-7 rokov, ale môže sa dožiť až 20 rokov.
Plody čajotu majú chuť podobnú tekvici, alebo kalerábu. Jedia sa surové, prípadne na prípravu rôznych tepelne upravených pokrmov. Môžu sa aj nakladať. Ako zelenina sa môžu používať aj mladé výhony ktoré majú chuť podobnú špargli. Po treťom roku od výsadby je možné zbierať aj koreňové hľuzy, s podobným použitím ako zemiaky.
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach