Jam je rod pestovaný pre veľmi dôležitú hľuznatú zeleninu s obsahom škrobu využívanou podobne ako zemianky. Pôvod niektorých jamov je v Afrike, iné pochádzajú z juhovýchodnej Ázie. Pestujú sa hlavne v trópoch a subtrópoch všetkých kontinentov, ale niektoré druhy je možné pestovať aj v miernom pásme (teda aj u nás). Rozlišujeme asi 100 druhov. Medzi poľnohospodársky významné druhy patria:
Všetky druhy jamov sú byliny so stonkou dlhou 2-10m. Biele, žlté, načervenané, fialové až tmavo hnedé koreňové hľuzy sú kužeľovitého alebo valcovitého tvaru, rovné, prípadne rôzne zakrivené. Hmotnosť dosahujú od 0,5-15kg. V úžľabí listov sa u niektorých druhov vytvárajú vzdušné hľuzy, ktorými sa rozmnožujú.
Kresba jamu z knihy Descourtilz, M.E., Flore médicale des Antilles, vol. 8 (1829); Zdroj: plantgenera.org
Pestovanie niektorých druhov jamov je možné aj v našich klimatických podmienkach teda asi skôr južné časti a tu dokonca úspešne prezimujú. Istejšie je však pestovanie v skleníku. Takto sa pestuje hlavne jam čínsky. Pestujeme v ľahkom piesčitom substráte. Pestujeme tak, že vykopeme hlbšiu jamu ktorú naplníme piesčitým substrátom a do toho zasadíme hľuzu, prípadne odrezok rastliny, alebo ešte vzdušnú hľuzu. Rastlina potrebuje pre svoj rast oporu po ktorej sa bude ťahať, prípadne môžeme vysádzať k plotu ktorý rastlina počas sezóny obrastie. Hľuzy dorastú na zberovú veľkosť väčšinou až v ďalšej sezóne po výsadbe, keď nadzemná časť zaschne. Pri vyberaní hľúz zo zeme sa snažíme ich nepoškodiť, pretože takto sa nedajú skladovať. Pre skladovanie hľuzy necháme obschnúť a skladujeme podobne ako naše zemiaky.
Hľuzy niektorých druhov obsahujú jedovatý alkaloid dioscorin, ktorý sa však ničí teplom. Preto sa hľuzy pred konzumáciou varia, alebo inak tepelne upravujú. Hľuzy obsahujú pomerne veľa sacharidov, preto majú nasládlu chuť, používajú sa podobne ako naše zemiaky. Na konzumáciu sú vhodné aj vzdušné hľuzy a dokonca aj mladé výhonky konzumované ako šalát.
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach