Ovocie karambola, alebo často aj star fruit, je plodom tropického stromu egrešovca oblého . Plod karambola tvorí v reze pravidelnú päťcípu hviezdu. Plody sú zrelé keď sa ich farba zmení zo zelenkavej na žltú. Plod dozreje aj mimo stromu pri izbovej teplote, bohužiaľ však jeho chuť je značne kyslá. Chuť zrelej karamboly je sladko - kyslá, dužina je krehká, veľmi šťavnatá. Plody sa môžu jesť aj s mierne voskovitou šupkou. Na plodoch sa po prezretí objavujú hnedé škvrny. Karambolu skladujeme pri izbovej teplote, niekoľko dní pokiaľ farba nie je žltá, potom hneď spotrebujeme. Plody sa v našich obchodoch objavujú v zime počas vianočných sviatkov. Cena plodov karamboly je pomerne vysoká, predávajú sa jednotlivo zabalené, aby nedošlo k ich poškodeniu. Recepty na využitie karamboly nie sú v našich končinách príliš rozšírené, v juhovýchodnej Ázii sa dusia s cukrom, klinčekmi a iným ovocím. Existujú recepty pre využitie nezrelej karamboly ako zeleniny. Najčastejšie sa však používa na ozdobovanie pokrmov a nápojov.
Dekoratívny plod karamboly
Karambolu poriadne umyjeme, škrabkou, prípadne nožíkom môžeme odstrániť hrebeň jednotlivých rebier a krájame na plátky.
Plátky karamboly použijeme napríklad na ozdobu ovocných šalátov, prípadne hneď jeme. Plod obsahuje niekoľko plochých semien z ktorých sa môžeme pokúsiť vypestovať zaujímavú tropickú rastlinu.
Karambol je bohatá na antioxidanty, draslíka a vitamínu C a súčasne má nízky obsahom cukru, sodíka a kyselín. Na druhej strane obsahuje neurotoxín caramboxin a kyseliny šťaveľovú. Takže konzumácii karamboly by sa mali vyhýbať hlavne osoby s poruchami obličiek. Obsah týchto látok je však nízky a primeraná konzumácia nemá žiadne nežiaduce účinky.
100 g dužiny karamboly obsahuje: 128 kJ, 6.73 g sacharidov, 0.33 tukov, 1.04 g proteínov, ďalej
Vitamíny
Vitamín A - 66 μg
B1 - 0.014 mg
B2 - 0.016 mg
B3 - 0.367 mg
B5 - 0.391 mg
B6 - 0.017 mg
B9 - 12 μg
Vitamín C - 34.4 mg
Vitamín E -0.15 mg
Minerály
Vápnik - 3 mg
Železo - 0.08 mg
Horčík - 10 mg
Mangán - 0.037 mg
Fosfor - 12 mg
Draslík - 133 mg
Sodík - 2 mg
Zinok - 0.12 mg
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach