Ovocie papája je veľmi obľúbeným plodom v tropických oblastiach. Dnes sa s ním môžeme stretnúť aj na pultoch našich obchodoch. Cena papáje je pomerne vysoká, ale samozrejme záleží od sezóny aj od veľkosti plodu. Niekedy sú predávané plody naozaj veľké. Jedná sa o plod tropickej byliny papáje melónovej. Zrelosť papáje poznáme podľa toho, že po zatlačení je plod mierne poddajný, nie tvrdý, farba sa zmení zo zelenej na žltkastú až žltú. V juhovýchodnej Ázii sa využívajú aj nezrelé zelené plody v receptoch ako zelenina. Nezrelú tvrdú papáju necháme dozrieť pri izbovej teplote, podobne ako banány. Keď je papája zrelá môžeme ju pár dní skladovať v chladničke. Semená papáje sú jedlé, ale majú ostrú chuť a niekedy sa mleté používajú ako náhrada čierneho korenia, ktoré aj pripomínajú.
Zrelý plod papáje
Porcovanie papáje je veľmi jednoduché, plod rozrežieme na polovicu po dĺžke.
Lyžičkou vyberieme množstvo čiernych semien zo stredu, semená môžeme zasiať a pokúsiť sa vypestovať zaujímavú rastlinu
Dužinu papáje môžeme vyjesť lyžičkou
Prípadne môžeme dužinu papáje očístiť od šupky a nakrájanú na kocky servírovať
Výrazne sladkú chuť môžeme spestriť niekoľkými kvapkami citrónu
100 g dužiny papáje obsahuje: 176 kJ, 10.82 g sacharidov, 0.26 tukov, 0.47 g proteínov, ďalej
Vitamíny
Vitamín A - 47 μg
Beta karotén - 274 μg
B1 - 0,023 mg
B2 - 0,027 mg
B3 - 0,357 mg
B5 - 0,191 mg
Kyselina listová - 38 μg
Vitamín C - 62 mg
Vitamín E - 0.3 mg
Vitamín K - 2,6 μg
Minerály
Vápnik - 20 mg
Železo - 0,25 mg
Magnézium - 21 mg
Mangán - 0,04 mg
Fosfor - 10 mg
Draslík - 182 mg
Sodík - 8 mg
zinok - 0,08 mg
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach