• Svet exotických rastlín

Čierne korenie (Pipper nigrum)

Čierne korenie

Čierne korenie je plodom rastliny piepor čierny. Jedná sa o tropickú rastlinu patriacu do čeľade Pieprovité (Piperaceae). Čeľaď pieprovité zahŕňa asi 2000 rôznych druhov. P. nigrum, alebo teda piepor čierny je tropická popínavá rastlina, dorastajúca výšky až 6-7 metrov, na kmeni sa vytvárajú vzdušné korene, ktorými sa prichytáva ku stromom, alebo inej opore. Má striedavé listy zväčša oválne, z vrchu lesklé na rube matné. Kvitne malými kvetmi v hustých, niekedy až 20cm dlhých strapcoch. Z nich sa vytvárajú plody - bobule s tenkých dužnatým oplodím obsahujúce jedno semeno. Bobule majú priemer 4-5 mm spočiatku zelené, neskôr po dozretí červené až žltočervené.
Rastlina pochádza z juhozápadnej Indie, ale dnes sa pestuje vo viacerých vlhkých tropických oblastiach. V súčasnosti je najväčším producentom čierneho korenia Vietnam, za ním sú veľký producenti ešte India, Malajzia, Brazília, Indonézia, Srí Lanka, Čína. Čierne korenie bolo známe už v starovekom Egypte, kde sa dostalo z juhovýchodnej Ázie. Neskôr bolo používané aj v starovekom Grécku a Ríme. Obchod z čiernym korením bol v rannom stredoveku v Európe v rukách Arabských obchodníkov. Cena čierneho korenia bola veľmi vysoká a používalo sa aj ako platidlo a mohlo si ho dovoliť, len bohatá časť populácie. Neskôr z rozširovaním vplyvu Portugalska v južnej Ázii, Portugalci prebrali obchod s touto komoditou. Postupom času ako objem dovezeného korenia do Európy rástol, znižovala sa jeho cena a jeho používanie sa rozšírilo vo všetkých spoločenských kruhoch a čierne korenie sa stalo jednou z najpoužívanejších korenín. V súčasnosti tvorí obchod s čiernym korením 25% všetkých korenín.

Okrem čierneho korenia sa používa aj korenie červené, zelené a biele, jedná sa však o plody tej istej rastliny a to piepora čierneho. Rozdiel je len v príprave, resp. v čase zberu. Čierne korenie vzniká sušením nezrelých (zelených) plody na slnku kde postupne sčernenú, červené korenie vzniká sušením zrelých plodov, zelené korenie vzniká rýchlym usušením , prípadne za použitia rôznych pomocných látok. Nakoniec biele korenie je kôstka zo zrelého plodu korenia, pripravuje sa po zbere a namočení dozretých plodov a následným odstránením vonkajšej dužiny. Biele korenie má jemnejšiu chuť keďže neobsahuje živice a oleje z dužiny. Okrem už spomenutého druhu P. nigrum sa ešte pestujú niektoré ďalšie druhy čeľade pieprovitých pre plody používané ako korenie a to napr.:

  • P. longum - Piepor dlhý Zdroj tzv. dlhého korenia. Pochádza z úpätia Himalájí a severnej Indie. Má podobné vlastnosti ako čierne korenie. Má slabšiu vôňu, ale na druhej strane ostrejšiu korenistú chuť. Používa sa hlavne v Indii.
  • P. retrofractum - Piepor lekársky Pochádza z Thajska a Malajzie, ale je rozšírený hlavne na Jáve a v Malajzi. Je to drevnatejúca vytrvalá bylina, korenie sa používa podobne ako predchádzajúci druh.
  • P. cubeba pochádza z Indonézie, kde sa aj najviac pestuje. Je to dvojdomá drevnatejúca liana. Korenie má horkastú, trpkastú chuť, niekedy sa používa ako liečivo.
  • P. guineense - Piepor guinejský alebo aj ašatský piepor, pestovaný a používaný v tropickej Afrike
  • P. betle - Piepor betelový listy sú súčasťou tzv. betelových pochúťok

Cierne korenie

Kresba rastliny cierneho korenia z diela Curtis’s Botanical Magazine, (1832) ; Zdroj: plantgenera.org

Pestovanie a využitie čierneho korenia

Piepor sa pestuje vo vlhkom tropickom podnebí do nadmorskej výšky 500m. Vyžaduje výživné pôdy, polotieň a dostatok vlahy. Keďže je to popínavá rastlina musí zväčša sa pestuje v zmiešaných kultúrach a ako opora sa používajú iné stromy (mali by mať drsnú kôru). Rozmnožuje sa odrezkami, rastliny začínajú plodiť v 3-5 roku od rozmnoženia. Ako bolo spomenuté v predchádzajúcej časti plody sa zberajú buď nezrelé (zelené) - čierne a zelené korenie, prípadne dozreté - červené a biele korenie. Úroda sa zberá zvyčajne 2x do roka.
Používa sa ako najčastejšie korenie, pre svoju ostrú chuť. Ich ostrosť spôsobuje alkaloid piperin, ale obsahuje aj ďalšie látky ovplyvňujúce vôňu a chuť a to olej, silice a živice. Okrem sušeného korenia sa niekedy nezrelé zelené plody nakladajú a sterilizujú.



  • Svet exotických rastlín

  • Citrusár.sk

  • Všetko o citrusoch

Exotické ovocie

Tropické ovocie

Všetky informácie o pestovaní rôzneho exotického ovocia

Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.

Čítajte viac

Ostatné rastlinky

Exotická zeleninna

Ostatné exotické úžitkové rastliny a informácie o ich pestovaní

Okrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.

Čítajte viac

Pridajte sa k nám:

Nájdete nás aj na sociálnych sieťach