Cesnak medvedí je vytrvalá bylina z čeľade cibuľovité (Alliaceae), podľa iných zdrojov čeľade amarylkovité (Amaryllidaceae). Rastlina je rozšírená v celej Európe. Z podzemnej cibuľky vyrastajú úzke eliptické listy dlhé 10-20 cm a široké 2-5cm. Cibuľka je podlhovastá 4-6 cm dlhá, farba je biela až žltkastá. Kvety sú usporiadané v okolíkoch na dlhšej stonke, obsahujúcich 10 – 20 bielych kvietkoch. Kvitne skoro na jar ešte pred olistením stromov.
Medvedí cesnak rastie v listnatých lesoch, na vlhkých miestach. Na miestach kde má dobré podmienky, vytvára hustý porast. Medvedí cesnak kvitne skoro na jar, od začiatku apríla až do mája. Najlepšie je zbierať lístky ešte pred rozkvitnutím. Po odkvitnutí sa vytvorí plod – tobolka. Po odkvete lístky postupne zaschnú a z cibuľky vyrazia až na nasledujúcu jar.
Pri zbere treba dávať pozor hlavne na zámenu z jedovatou konvalinkou. Rastlinu spoznáme podľa výraznej cesnakovej arómy.
Kresba arekovej palmy z diela Lindman, C.A.M., Bilder ur Nordens Flora, vol. 2 (1922-1926); Zdroj: : plantgenera.org
Ak nemáme v okolí bydliska miesto kde medvedí cesnak rastie voľne, jednoducho si ho môžeme dopestovať aj na záhradke. Vyžaduje vlhké tienisté miesto, najlepšie pod korunou stromu. Pôdu volíme skôr s mierne kyslou pH reakciou. Množiť môžeme výsevom semien, prípadne delením cibuliek na jeseň. Počas sezóny sa snažíme hlavne počas suchšieho obdobia výdatne polievať.
Z medvedieho cesnaku používame listy, do šalátov, prípadne do polievok. Na jeseň môžeme použiť aj cibuľku ktorá má rovnako ako listy cesnakovú arómu. Okrem využitia v kuchyni sa medvedí cesnak považuje aj za významnú liečivú rastlinu, s množstvom pozitívnych účinkov. Uskladniť môžeme medvedí cesnak po zmrazení, rastlina sa nesuší.
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach