Petržlen patrí do čeľade Apiaceae – mrkvovité, pochádza pravdepodobne z oblastí východného Stredomoria, ale odtiaľ sa už od staroveku rozširoval do celého mierneho pásma. Petržlen je používaný ako koreňová zelenina, ako korenie a aj bylinka. Petržlen je dvojročná rastlina, ktorá v prvom roku vytvára prízemnú ružicu listov a zhromažďuje zásoby v zhrubnutom hlavnom koreni a druhý rok vyženie mohutnú byľ s okolíkovým kvetenstvom, plodom je dvojnažka. Pestujú sa dve odrody a to:
Kresba petržlenu z diela; Zdroj: Thomé, O.W., Flora von Deutschland Österreichund der Schweiz, Tafeln, vol. 3 (1885);plantgenera.org
Petržlen je jedna z najvďačnejších bylín na pestovanie v byte. Čerstvé listy petržlenu môžeme zberať priebežne podľa potreby. Vňaťové odrody vysievame na hustejšie do kvetináča a pestujeme na svetlom mieste (najlepšie okenný parapet). Počas leta je vhodné rastlinky vyniesť na balkón. Vysievame nie príliš hlboko počas celého roka. Ak pestujeme na bylinkovom záhone vysievať môžeme skoro na jar. Vňať rastie aj neskoro na jeseň, prípadne aj v zime. Pri výskyte škodcov sa snažíme bojovať biologickými prostriedkami a snažíme sa vyhnúť chemickej ochrane.
Využitie má petržlen veľmi široké hlavne v kuchyni, ale okrem kulinárskeho použitia je petržlen aj významnou liečivou rastlinou s mnohostranným použitím.
Do jedál pridávame zväčša až pred koncom tepelnej úpravy, prípadne až pri servírovaní.
Kvetináč s petržlenom by určite nemal chýbať ani v jednej domácnosti.
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach