Kustomnica čínska po latinsky Lycium chinense je ker patriaci do čeľade ľuľkovitých. Jedná sa o jeden z dvoch blízkych druhov z ktorých sa zberajú bobule goji (Čínsky kou-čchi). Ďalším samostatným druhom je Lycium barbarum, alebo aj kustomnica cudzia, prípadne nazývaný aj severské goji. Severské goji je oproti klasickej kustomnici čínskej viac chladuvzdorné a odolnejšie aj suchšiemu prostrediu a vyznačuje sa kratšou vegetačnou dobou a tým možnosťou pestovania na väčšine územia Slovenska.
Kustomnica čínska ako už napovedá meno pochádza z Číny, kde je pestovaná a využívaná v tradičnej medicíne po stáročia. Sú známe dve odrody a to L. chinense var. chinense and L. chinense var. potaninii.
Jedná sa o opadavý ker, dorastajúci do výšky 2-4 metre, staršie konáre sú previsnuté. Dorastá do výšky maximálne 3 metre, ale dokáže vytvoriť hustý nepriepustný ker, a môžeme ju pestovať ako živý plot. Kvitne zvončekovytými kvetmi, fialovkastej, prípadne bielej farby asi 4 mm veľkými. Kvitnú počas leta, neskôr sa z nich vyvýjajú plody - bobule goji. Goji majú po dozretí tmavočervenú farbu podlhovastý tvar, dĺžku 5-12 mm. Plod podľa veľkosti obsahuje od niekoľkých po desiatky drobných žltkastých semienok.
Kustomnica čínska obsypaná plodmi goji
Na pestovanie nie je kustomnica príliš náročná. Avšak vyžaduje pomerne veľa tepla a v severnejších častiach Slovenska, prípadne vo väčších nadmorských výškach plody nedozrejú, prípadne sa ani nevytvoria. Udáva sa výška 300 m.n.m. Pre severnejšie časti Slovenska je pre pestovanie vhodnejší druh Lycium barbarum, alebo aj severské goji. Pre pestovanie použijeme ľahší priemerne výživný substrát. Vyberieme slnečné miesto, kde sa bude rastlinke určite dariť. Kustomnica sa rozmnožuje veľmi jednoducho pomocou zakorenenia odrezkov. Odrezky zakoreňujú veľmi spoľahlivo. Goji je možné rozmnožené vypestovať aj zo semienka, avšak takto získané rastlinky nastupujú do plodivosti neskôr a aj kvalita plodov môže byť výrazne horšia. Preto sa odporúča pestovať len kvalitné odrody získané šľachtením. Predajom takýchto šľachtených rastlín sa zaoberá viacero záhradkárstiev a goji si je dnes možné jednoducho kúpiť.
V prvom roku si zapestujeme základ kra, tým že hlavný výhon skrátime na 6-7 očiek z ktorých sa v ďalšom roku vypestuje základ kríka. Kustomnica sa vyznačuje veľkými prírastkami a jednotlivé konárik za sezónu dokážu dorásť aj 100-150cm. Na živiny je nenáročná stačí iba občasné prihnojenie, ale rastlinka bude rásť aj bez pridávania dodatočných živín.
Škodcami, ani chorobami kustomnica zväčša netrpí, počas vlhších období sa môžu objaviť niektoré hubové ochorenia. Proti nim môžeme bojovať pomocou vhodných fungicídnych prípravkov, ktoré sú však samozrejme nevhodné pre ekologické pestovanie. Rastlina je v našich podmienkach plne mrazuvzdorná, iba mladé rastlinky chránime pred silnými zimnými mrazmi.
Godži resp. kustomnicu môžeme pestovať aj vo väčšej nádobe, na balkóne prípadne terase. Takto pestovanej rastlinke doprajeme zimný odpočinok v chladnejšej miestnosti, prípadne v pivnici pri teplote do 10°C.
Detail plodu goji
Využitie goji ako tradičnej liečivej rastliny je známe už po stáročia. Zväčša sa používajú sušené plody. Okrem plodov je možné použiť aj listy a mladé výhonky, napríklad na dochucovanie pokrmov, prípadne na prípravu zdravých šalátov. Plody sa jedia surové, sušené a sú vhodné na prípravu čajov, extraktov, prípadne iných nápojov. Čaj z goji pripravíme z mladých listov, výhonkov s pridaním plodov. Lúhujeme 6- 10 minút a následne podávame. Sušené plody môžeme použiť v múčnikoch podobne ako sušené hrozienka. Vyznačuje sa množstvom pozitívnych zdravotných účinkov.
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacPrečítajte si informácie o mnohých ďalších liečivých rastlinách a o možnosti ich pestovania v našich podmienkach.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach