Jujuba čínska prípadne označovaná aj ako Čínska ďatľa, prípadne z češtiny cicimekdatlový. Jedná sa o ďalšiu zaujímavú rastlinu, ktorú je možné nechránene pestovať aj v našich podmienkach. Vďaka svojim priaznivým zdravotným účinkom sa čínske ďatle môžu stať zaujímavým spestrením našich záhrad. Jujuba čínska je opadavý nízky tŕnitý strom, prípadne ker dorastajúci do výšky max. 3m. Ako už napovedá jeho názov pochádza z Číny, kde sa využíva už po stáročia. Jujuba je pomaly rastúca drevina a výšku 3 metre dosahuje niekedy až po 20 rokoch. Kvety kvitnú v úžľabí približne 3 cm dlhých, eliptických listov, kvety sú drobné, žltkasté. Plodom je oválna, niekedy guľatá kôstkovica dorastajúca do dĺžky 2-3cm, niektoré vyšľachtené odrody majú plody dlhé až 5-6cm, ale naopak plody divokých semenáčov môžu byť aj menšie. Plody dozrievajú v priebehu septembra, ak sa neoberú na strome vydržia aj celú zimu. Zrelý plod má tmavo-červenú farbu. Dužina je krémovo biela sladkej chuti, pripomínajúca čerstvé ďatle.
Okrem jujuby čínskej sú ešte rozšírené niektoré ďalšie prevažne subtropické a tropické druhy,patriace do tohto rodu (celkovo niekoľko desiatok druhov).Ďalšie významné druhy sú:
Jujuba čínska z diela d’ Orbigny, C.V.D., Dictionnaire universel d’histoire naturelle, plates vol. 3, t. 37[Dicotylédones 31] (1841-1849); Zdroj: plantgenera.org
Na pestovanie je jujuba nenáročná. Vysádzame na slnečné chránené stanovište. Na pôdu je jujuba veľmi nenáročná, nevadia ani chudobnejšie pôdy s obsahom vápnika. Nevhodné sú ťažké zamokrené zeminy. Počas zimného obdobia znesie teploty aj -20°C. Počas leta pre dobré dozrievanie je potrebné slnečná poloha. Rozmnožovať môžeme semenami, aj keď kvalita takto vypestovaných rastlín je variabilná a plody sú zväčša menšie. Vhodnejšie je vrúbľovanie vyšľachtených odrôd na podpníky rovnakého druhu. Ďalej sa veľmi jednoducho rozmnožuje koreňovými výmladkami, ktoré odsádzame. Zakoreňovanie odrezkov je veľmi problematické a neodporúča sa kvôli slabej ujateľnosti odrezkov. Ak pestujeme zo semena je vhodné narušiť hrubé osemenie. A až potom vysievať. Semenáče nastupujú do rodivosti neskôr. Mladé rastlinky v prvých rokoch pestovania je vhodné na zimu chrániť pred mrazmi, najlepšie prenesením do chladnej miestnosti chránenej pred mrazmi.
Plody sa môžu jesť čerstvé, ale podobne ako ďatle je vhodné aj ich sušenie. Po usušení rovnako veľmi pripomínajú ďatle. Plody okrem sušenia môžeme použiť na výrobu marmelád, kompótov, môžeme ich kandizovať a podobne. Listy majú zaujímavú vlastnosť, že keď ich rozhryzieme nasledujúcu 0,5-1 hodinu necítime sladkú chuť. Okrem plodov sa používajú ako liečivá rastlina aj iné časti rastliny jujuby ako listy, kôra, korene.
Drobné kvety jujuby
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach