Pytahaya, alebo aj dračie ovocie je plod pralesných epifitických kaktusov (niekedy používané slovenské označenie Hylocerous zvlnený). Jedná sa o popínavý, resp. poľahavý, epifytický, bohato rozkonárený kaktus, preto ho pestujeme pri podpere, resp. ako prevísajúci. Vyžaduje si celoročne teplé prostredie nad 15-18°C. Kvitne krásnymi veľkými bielymi kvetmi v noci. Z kvetov sa vyvíja plod - bobuľa. Viac informácií o tomto zaujímavom ovocí sa môžete dočítať na stránkach o plode pytahaye.
Hylocereus je zdomácnený v južnom Mexiku a východnom pobreží strednej Ameriky, ďalej sa pestuje v tropickej Amerike, ale rozšíril sa aj do ostatných tropických oblastí.
Pre svoje ovocie sa pestujú viaceré druhy:
Plod pitahaye patrí asi k najdekoratívnejšiemu ovociu (bohužiaľ to sa o chuti povedať asi príliš nedá)
Vypestovanie kaktusu „pitahaye“ je veľmi jednoduché. Klíčivosť semien je veľmi vysoká. Stačí semená z plodu vybrať očistiť ich od zbytkov dužiny a môžeme siať. Použijeme vlhký piesok, resp. substrát, semená sejeme na povrch substrátu a len jemne zatlačíme. Prvé rastlinky by nám mali vyklíčiť po niekoľkých dňoch. Rastlinu presádzame až po tom, keď sa okrem klíčnych listov začína objavovať aj kmeň kaktusu. Rastlina znesie aj ťažší substrát. Na rozdiel od ostatných kaktusov môžeme polievať viac, avšak neprelievame. Rastlinu zimujeme v teple, ale zálievku v zimnom obdobíobmedzíme. Rastlinka má veľké prírastky, preto na to musíme myslieť a dopriať jej oporu. Kaktus sa nám odvďačí bohatými prírastkami. Rastliny kvitnú v noci a sú opeľované netopiermi. Semenáče začínajú kvitnúť až po tom čo dosiahnu určitú veľkosť, takže ak sa chceme dočkať plodov, treba byť trpezlivý. Okrem rozmnožovania semenami sa najjednoduchšie rozmnožuje zakorenením zakorenením článkov, napr. vo vode, prípadne aj v substráte.
Plod pitahaye nazývanej aj dragon fruit (teda dračie ovocie ;-)
Plod je plný drobných čiernych semienok (takže o množstvo genetického materiálnu na rozmnožovanie strach mať nemusíme ;-) Pri jedení semienka neprekážajú.
Plod pitahaye sa dá jednoducho vyjesť lyžičkou, a ostane nám šupka (ktorá nám môže poslúžiť na štýlové servírovanie napr. ovocného šalátu.)
Exotiku môžeme servírovať aj takto...
Dobrú chuť ;-)
Plody na kaktuse
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach