• Svet exotických rastlín

Artičoky (Cynara scolymus (L.))

Artičok

Artičoka zeleninová (po česky artyčok) je trvalá bylina z čeľade Asteraceae (slnečnicovitých). U nás rastúci bodliak je jeho príbuzný. Stopka vysoká 1-2 m je holá a vyrastá z listovej ružice. Plodom je vlastne puk kvetu s okvetnými lístkami. Pochádza pravdepodobne zo Stredomoria kde bol pestovaný ako zelenina už v staroveku. Pestovali ju Egypťania, Gréci a Rimania kde bola dôležitým jedlom na hostinách. V 15 storočí sa z Talianska dostala do južného Francúzska a Anglicka a storočie neskôr aj do strednej Európy.

Artičok

Kresba artičoku z diela Bessler, Basilius, Hortus Eystettensis, vol. 3: Quartus ordo collectarum plantarum autumnalium, (1613); Zdroj: plantgenera.org

Pestovanie a využitie Artičokov

Pestovať artičoky môžeme aj na Slovensku, avšak s úspechom hlavne v južných vinohradníckych regiónoch. Artičoky dopestujeme aj viac na severe, ale kvetný puk bude výrazne menší. Kvet mrzne pri teplote -1°C a koreň vymŕza pri teplote -10°C. Takže u nás vyžaduje ochranu proti vymrznutiu koreňa. Pre pestovanie je vhodná ľahšia hlboko spracovaná pôda. Rozmnožovať môžeme semenami, ale ja vegetatívne. Semená predpestujeme v kvetináči, vysievame začiatkom marca a predpestované rastliny presádzame na stanovište v druhej polovici mája keď už by nemali hroziť mrazíky. Sadíme do spony 1x1 meter. Vegetatívne sa množia odnožami z koreňov. Počas vegetácie sa odburiňuje okopáva, počas suchšieho obdobia zalieva. Aby boli kvetné puky kvalitné na jednej rastline sa nechajú len 2-3 púčiky, ostatné sa odstránia.
Zbierajú sa nerozvinuté puky s priemerom 8-12cm s mohutnými okvetnými lístkami. Úrodu zberáme priebežne podľa dorastania pukov. Môžeme sa stretnúť s pukmi zelenými, bielymi, prípadne fialovými pukmi. Keďže sa jedná o trvalé byliny, venuje rastlinkám pozornosť aj po zbere úrody. Na jeseň odrežeme stonku až pri zemi, skrátime listy a chránime pred chladom pomocou slamy, prípadne čečiny na rastlinách. Istejšie je však vyrytie rastliny zo zeme a zimovanie v pivnici.
Zdužnatené okvetné lístky obsahujú asi 12% sacharidov, 1,3% minerálnych látok, ale nájdeme tu aj provitamín A, vitamíny skupiny B, bioflavonoidy atď. V kuchyni sa Artičoka používa ako karfiol, prípadne polievková zelenina, ale aj na prípravu šalátov atď. Využitie artičokou je široké a môžu sa stať zaujímavou súčasťou nášho jedálnička, hlavne ak sa nám podarí dopestovať vlastnú úrodu.



  • Svet exotických rastlín

  • Citrusár.sk

  • Všetko o citrusoch

Exotické ovocie

Tropické ovocie

Všetky informácie o pestovaní rôzneho exotického ovocia

Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.

Čítajte viac

Ostatné rastlinky

Exotická zeleninna

Ostatné exotické úžitkové rastliny a informácie o ich pestovaní

Okrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.

Čítajte viac

Pridajte sa k nám:

Nájdete nás aj na sociálnych sieťach