Majorán záhradný (Origanu mmajorana syn. Majorana hortensis), alebo tiež majoránka, je rastlina z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae). Pochádza pravdepodobne z oblasti východného Stredomoria. Bola pestovaná a používaná už v staroveku v Grécku, Egypte, ale aj v starovekom Rýme. U nás sa pestuje ako jednoročná rastlina. Dorastá do výšky 20 - 40 cm. Stonky sú pokryté jemnými lístkami zeleno-sivej farby a sú veľké od 0,5 do 2 cm. Najlepšia kvalita majoránu je v období keď začína tvoriť kvety, vtedy rastlinu zrežeme. Do jesene nám ešte dorastie a môžeme zber opakovať. Ak pestujeme v byte, alebo na balkóne zberať môžeme priebežne podľa potreby.
Kresba majoránky z diela Losch, F., Kräuterbuch, unsere Heilpflanzen in Wortund Bild, Zweite Auflage, t. 65, (1905) ; Zdroj: plantgenera.org
Majorán môžeme pestovať v nádobe za oknom, ale rovnako aj vo svojom bylinkovom záhone. Ak pestujeme na záhone v teplejších oblastiach vysievame priamo na záhon, v chladnejších klimatických oblastiach si predpestujeme sadenice a tie vysádzame na stanovište v priebehu mája. Rastlinky začínajú schádzať zhruba týždeň po výseve. Je to rastlina teplomilná preto ju pestujeme na teplých slnečných miestach. Najlepšie sa majoránu darí na teplých výživných, ľahších hlinito-piesočnatých pôdach.
Majoránka sa používa čerstvá aj sušená na dochucovanie pokrmov. Chuť pripomína oregano avšak má menej korenistú chuť, resp. sa niekedy jeho chuť prirovnáva k tymianu.Jeho použitie ako dochucovadla je naozaj široké a nenájdeme veľa kulinárskych oblastí kde by sa majoránka nedala použiť.Majorán sušíme pri teplote do 40°C a následne uskladňujeme na suchom mieste.
Okrem použitia ako koreniny, resp. bylinky sa používa aj ako zaujímavá liečivá bylina, napríklad na prípravu čajov.
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach