Drieň japonský je zaujímavá drevina pochádzajúca z východnej Ázie a bežne sa vyskytuje v Číne, Kórei a Japonsku. Jedná sa o opadavý strom, prípadne väčší ker dorastajúci do výšky až 10 metrov. Jedná sa o veľmi dekoratívnu okrasnú rastlinu, ktorá naviac prináša aj jedlé plody. Ako už meno napovedá je príbuzný u nás bežného drieňu obyčajného (Cornus mas).
Kôra je šedohnedá, hladká, časom sa odlupuje v plátkoch. Listy sú eliptické zelené, zospodu sivasté až 9 cm dlhé. Na jeseň sa zafarbujú do krásnej červenej až purpurovej farby. Kvitne v máji, už pri plnom olistení rastliny. Kvietky sú drobné, nevýrazné, zeleno-žlté, avšak sú obklopené štyrmi veľkými listeňmi, ktoré tvoria krásny falošný kvet. Listene podľa odrody majú najčastejšie bielu, krémovú, ale aj ružovú farbu a sú naozaj neprehliadnuteľné. Z kvietkov sa vyvíjajú bobule zrastené do v zrelosti ružovo – červených, guľovitých súplodí s priemerom 2-3 cm. Plod drieňa japonského pripomína liči , prípadne zmenšenú čerimoju zafarbenú dočervena. Plody dozrievajú u nás v priebehu septembra – októbra. Sú jedlé, avšak chuť sa výrazne líši podľa jednotlivých odrôd a len niektoré sú chutné.
Táto netradičná drevina je dekoratívna počas celého vegetačného obdobia a je neprehliadnuteľnou súčasťou každého parku, prípadne záhrady kde sa pestuje. Bolo vyšľachtených nespočet odrôd, líšiacich sa farbou, veľkosťou, tvarom listeňov obklopujúcich kvietky, mnohé odrody majú krásne panašované listy a podobne. Medzi najznámejšie odrody cornus kousa patria napríklad:
Zaujímavé exotické plody drieňa japonského
Pri pestovaní si drieň japonský vyžaduje pozornosť. Pretože korení pomerne plytko a korene nesmú preschnúť je nutné počas horúcich dní zavlažovanie. Aby sme predišli preschnutiu koreňov je lepšie vysádzať na polotienisté miesta, bez celodenného slnečného úpalu. Na slnečnom mieste však rastie a aj plodí lepšie. Dôležité je okolie stromčeka dôkladne namulčovať, aby sa v zemi lepšie držala vlaha. Pre pestovanie je vhodné použiť mierne kyslý, priepustný, nepresychajúci substrát. Pri výsadbe primiešame do substrátu rašelinu pre zníženie pH.
Jedná sa o vytrvalú drevinu ktorá bez problémov znáša naše zimy. Púčiky nasadzuje podobne ako drieň jedlý už na jeseň. Pozitívom je že pomerne dobre odoláva neskorým jarným mrazíkom do zhruba -3°C. Počas sezóny môžeme prihnojovať hnojivami so zvýšeným obsahom draslíka a fosforu, na úkor dusíka. Režeme len pre úpravu tvaru koruny.
Pre zachovanie odrody sa rozmnožuje štepením na svoj vlastný podpník, prípadne môžeme úspešne štepiť na drieň obyčajný (Cornus Mas) . Ak chceme drieň pestovať hlavne pre jeho estetické vlastnosti a nezáleží nám na odrode môžeme rozmnožovať semienkami. Najlepšie je vysievať čerstvé očistené semená, ktoré pomerne dobre klíčia. Suché semená majú potom veľmi dlhú dobu pokiaľ vyklíčia.
Predaj drieňa japonského (cornus kousa) zabezpečujú niektoré špecializované záhradníctva, jeho cena je však pomerne vysoká.
Plody Cornus kousa, alebo aj drieňa japonského sú jedlé a ich chuť je nasládla. Vo vnútry sa nachádza niekoľko semien, ktoré vypľúvame. Šupka sa obvykle neje kvôli svojej horkej chuti. Chuť plodov veľmi závisí od pestovanej odrody a nie vždy je príjemná. Plody sa jedia čerstvé, prípadne sa v Ázii používa na prípravu vína. Do šalátov môžeme na jar pridávať aj mladé lístky, ktoré sú jedlé.
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach