Estragón, alebo ratlina správne botanicky Palina dračia je trvácna bylina z čeľade astrovitých. V angličnitesa estragón volá tarragon.Jej listy a stonka sa používajú ako korenie , resp. bylinky pod názvom estragón ktoré má výraznú, štipľavú, korenistú chuť.
Rastlina pravdepodobne pochádza z východnej Európy resp. juhozápadnej Ázie, avšak je rozšírená na mnohých lokalitách severnej hemisféry. Palina dorastá do výšky 40 až 120cm, niekedy aj viac. Je husto rozkonárená, stonky postupne drevnatejú. Listy sú úzke čiarkovité, kvitne od augusta do októbra. Kvety sú v guľovitých úboroch žltkastej farby. Z kvetov sa vytvárajú plody – nažky. Nie všetky odrody však vytvárajú kvety, alebo aj ak tvoria tak semená sú sterilné. Zväčša sa palina delí na dve “odrody”, resp. skupiny a to
Niekedy ešte samostatne radené divorastúce odrody. Francúzska skupina estragónu je cennejšia pre jemnejšiu arómu. Ruská je menej výrazná, avšak je značne odolnejšia.
Kresba Paliny dračej, alebo aj estragónu z diela Bessler, Basilius, Hortus Eystettensis, vol. 2: Primusordo collectarum plant arumaestivalium, (1620); Zdroj: plantgenera.org
Na pestovanie nie je palina dračia náročná, hlavne ruská odroda. Na pestovanie v nádobe v byte nie je príliš vhodná, aj keď jej pestovanie je možné v dostatočne veľkej nádobe s prenesením počas vegetácie von (aspoň na balkón), vhodnejšie je pestovanie vonku na záhone. V našich podmienkach prezimuje, francúzska odroda je na zimu náchylnejšia. Pestujeme na slnečnom chránenom stanovišti. Najlepšie sa estragónu darí na výživných vlhkých pôdach, ale znesie aj chudobné substráty.
Francúzka “odroda” sa množí výhradne delením trsov ( na jar), resp. koreňovými odrezkami (na jeseň). Ruský estragón môžeme pestovať aj so semien. Semená vysievame na jar do nádob a neskôr presadíme na záhon. Pri zbere odrezávame 20 až 30 cm dlhé vrcholky trsovskôr, akosa rozvijú kvetné púčiky. V tejto dobe obsahuje najviac silice, ktorá dodáva koreniu resp. bylinke príjemnú aromatickú vôňu a ostrú, miernehorkastú chuť. Zberať môžeme aj 3 krát do roka. Estragón sušíme pomaly pri teplote do 35°C tak aby lístky nezhnedli. Uskladňujeme na suchom mieste, bez prístupu svetla. Na jeseň rastlinu zrežeme a zakryjeme čečinou, alebo slamou. Na jar okopeme a odstránime staré zdrevnatené stonky.
Používa sa ako čerstvá bylinka, rovnako aj ako sušené korenie na dochucovanie rôznych pokrmov. Používa sa na aromatizovanie rôznych ovocných a vinných octov, dochucovanie omáčok, mäsitých jedál a podobne. Estragón spolu s petržlenom, trebuľkou, a pažítkou tvorí jemnú zmes (francúzsky "fines herbes", nemecky "küchenkräuter"), používanú do omeliet. Okrem použitia v gastronómii sa jedná aj o významnú liečivú bylinku, ktorú sa určite oplatí mať na svojom bylinkovom záhone.
Prečítajte si ako si vypestovať a starať sa o subtropické a tropické ovocné rastlinky. Základné popisy, botanické zaradenie a mnoho ďalších užitočných informácií.
Čítajte viacOkrem informácií o exotickom ovocí sa na stránkach citrusár.sk dočítate mnoho zaujímavých informácií o ostatných teplomilných rastlinách, ako sú zelenina, koreniny, bylinky a ďalšie.
Čítajte viacNájdete nás aj na sociálnych sieťach